OVER

FAIRTRADE GEMEENTE

Dronten is een Fairtrade gemeente. Dit betekent dat de gemeente zich extra inzet voor eerlijke handel. Naast het stimuleren van Fairtrade producten is er aandacht voor duurzaam ondernemen. Voor meer informatie over het gemeentelijk beleid en de mogelijkheden in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant, kunt u contact opnemen met het Netwerk Duurzaamheid.

WERKGROEP FAIRTRADE 

De werkgroep Fairtrade is onderdeel van het Netwerk Duurzaamheid. De werkgroep heeft  er voor gezorgd dat Dronten in 2011 de titel kreeg en sinds die tijd heeft behouden. 

 

Mooie projecten zijn tot stand gekomen zoals het realiseren van de  Eerlijke Winkelroute, de Fairtrade spreekbeurt koffer, de uitreiking van de Fairtrade titel aan diverse instellingen en de organisatie van informatieve evenementen als de Wereld Fairtrade Dag.

WAAROM FAIRTRADE?

Iedere dag kun je tijdens het winkelen in Dronten kiezen voor Fairtrade producten. Hiervoor is de Eerlijke Winkelroute opgezet. De winkels en horecavestigingen zijn te herkennen aan een speciale sticker.

 

Met jouw Fairtrade boodschappen zorg je voor betere sociale en milieu-omstandigheden voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden.

WAT IS FAIRTRADE?

Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke voorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu.  Boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt Fairtrade voor langdurige relaties, zodat men kan investeren in zichzelf, familie en de gemeenschap. Daarbij schenken ze bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze  aandacht aan het milieu.

OOK FAIRTRADE?

Ook als bedrijf, organisatie of overheidsinstantie uit Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant kun je Fairtrade producten inkopen. De werkgroep stimuleert dit door de uitreiking van de Fairtrade titel.

 

In 2017 heeft de Christiaan Huygensschool als eerste basisschool een Fairtrade titel ontvangen. In 2018 reikte wethouder Van Amerongen de titel uit aan de Aeres Hogeschool in Dronten.

SAMENWERKING

De werkgroep werkt samen met diverse organisaties en instellingen. Deze zijn vertegenwoordigd in het platform Netwerk Duurzaamheid. Gezamenlijk stemmen we de agenda's af, realiseren we projecten en stippelen we de te volgen koers uit. 

Netwerk Duurzaamheid

WERKGROEPLEDEN 

Anja Muller - OVDD

Bert Talens - Max Cross 

Lucy de Kwaadsteniet - Wereldwinkel

Marlies Zwanenburg - IVN

Perry de Moel - Winkeliersvereniging

Tom Brinkmann - Persoonlijke titel

Wim Ridder - Protestantse Kerk Dronten